Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Etienne Augè & Thore Husfeldt

Billede af talk på Heartland Festival Med Helle Thorning-Schmidt

Future Talks /

Etienne Augè & Thore Husfeldt

What is the plausibility of dystopian

sci-fi predictions?

Moderator: Christiane Vejlø

 

Helikoptere, ubåde, mobiltelefoner, virtual reality, kloning – listen af opfindelser og teknologier, der optræder i science fiction, før de bliver til virkelighed, er lang. Litteratur, film og tv-serier i denne genre baserer sig på videnskab, og selvom det er fiktion, kan det af og til ligne, at fiktionen forudser vores fremtid.

 

Hvis det er tilfældet, har vi en dystopisk fremtid i sigte. Overvågning, kontrol, kunstig intelligens der overgår den menneskelige intelligens og meget mere, leder i Sci-Fi genren menneskeheden ind i en mørk virkelighed. Vi risikerer måske vores eksistens på teknologiens længdespring, hvis vi skal tro Sci-Fi præsentationen af vores fremtid. Måske vores verden ændrer sig så radikalt, at vi ikke længere kan kende den. I denne samtale spørger vi ind til plausibileteten af disse dystopiske scenarier. Vi tager eksempler op, hvor virkeligheden har ladet sig inspirere af ældre science fiction, og vi kigger på nyere eksempler, og spørger hvor langt vi egentlig er fra de scenarier, der udspiller sig på skærmene. Har vi fået indblik i vores fremtid, eller er det ren fiktion? Og kan science fiction-kulturen hjælpe os med at indstille vores etiske og moralske radar mod de udfordringer, vi kan risikere at møde i fremtiden?

 

Thore Husfeldt er algoritmeforsker ved ITU og professor i Theoretical Computer Science ved Universitetet i Lund. Ud over sin forskning er han en flittig offentlig debattør og en ivrig formidler af emner, der befinder sig mellem datalogi og samfund.

 

Etienne Augé er lektor ved Erasmus Universitetet i Rotterdam, hvor han også har grundlagt CHIFT (Community for Histories of the Future), der kombinerer forskning og analytiske blik på science fiction og andre forestillinger om fremtiden.

Future Talks er støttet af Lundbeckfonden