Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Jens-Christian Holm & Mette Deding

Billede af talk på Heartland Festival

Future Talks /

Jens-Christian Holm & Mette Deding

Hvordan vil vi opleve ulighed i fremtiden?

Moderator: Jacob Rosenkrands

 

Vi er biologisk indrettet til at overleve. Men nu har vi lært at overleve så effektivt, at vi bliver udfordret af den livsstil, som vi har skabt for os selv, hvor vi spiser dårligt, sover dårligt, arbejder for meget osv. Samtidigt bliver vi ældre, og i fremtiden vil vi måske bliver markant ældre. Så hvad vil det egentlig sige at leve et langt, sundt, normalt og funktionelt liv i fremtiden?

 

Lad os forestille os forskellen på en ressourcestærk, veluddannet, sund familie der i gennemsnit lever 200 år per liv sammenlignet med en ressourcesvag familie, der lever 90 år gennemsnitligt i usundhed, med dårlige økonomiske, sociale og uddannelsesmæssige vilkår. Noget tyder på, at det samfund, vi er ved at skabe, vil have store kløfter mellem dem, der kan navigere i det, og dem der ikke kan. Måske der er behov for et opgør med tidligere måder at tænke og handle på, når vi taler om ulighed mellem mennesker i fremtiden?

 

Derfor vil vi i denne samtale se på tværs af uligheden fra både en sundhedsfagligt og socialt synspunkt. Uligheden mellem både nutidens og fremtidens mennesker handler om mange faktorer – social ulighed er ikke kun spørgsmål om økonomi, sundhed eller trivsel. Og fremtidens ulighed er ikke et kvantitativt problem, men et kvalitativt – vi kommer til at opleve nye typer af ulighed, der udfordrer grundlæggende menneskelige begreber som selvforståelse, sundhed og velfærd.

 

Den internationalt anerkendte forsker og overlæge Jens-Christian Holm vil gå i samtale med Mette Deding, der er leder i forskningsafdelingen for skole og uddannelse i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Jens-Christian Holm er blandt andet kendt for at have udviklet Holbæk-modellen, der med stor succes behandler overvægt hos børn. Mette Deding er udviklingsdirektør i VIVE – det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, og hun beskæftiger sig særligt med uddannelse for de svageste og effekter af sociale indsatser.

 

Moderator på denne samtale er Jacob Rosenkrands, der er cand. scient. pol. fra Københavns Universitet, vært på Deadline DR2, tidligere bl.a. vært på DR2 Udland, Agenda P1, freelancer med base i New York samt journalist på Ugebrevet Mandag Morgen.

Future Talks er støttet af Lundbeckfonden