Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jørgen Leth & Christina Hagen

Jørgen Leth & Christina Hagen

Podium

Fredag d. 14. juni

 

Om tab af uskyld og søgen efter vildskab

Moderator: Kathrine Tscheremirinsky

 

Christina Hagen (f. 1980) er uddannet fra Forfatterskolen og har bl.a. skrevet konceptværkerne ’White Girl’ (2012), ’Boyfrind’ (2014) og digtsamlingen ’Pow Pow Pow’ som udkom i januar 2024. Hun interesserer sig kunstnerisk for de uperfekte sprog og er ofte inspireret af den medierede, aktuelle virkelighed, normer og tabuer. Hun er fascineret af lavkultur og det banale og hyrede i en periode en body double som et oprør mod det, hun oplevede som et for stort fokus på den kvindelige forfatter som iscenesat figur. Derimod ønskede hun bøger som talte uden et kvindeligt forfatteransigt.

 

Jørgen Leth (f. 1937) har i mange år været en kultfigur og er kendt af alle både inden- og udenfor kunstverdenen. Han har i en årrække dækket Tour de France og har mesterligt forenet poesi, åndelighed og folkelighed. Han har skrevet et hav af bøger, bl.a. klassikerne ’Sportsdigte’ (1967) og ’Det uperfekte menneske’ (2005), som – mildt sagt – udfordrede sin samtid. Ligesom Christina Hagen er han optaget af det simple, konceptuelle og banale. Et eksempel på dette er hans berømte fire minutter lange film med Andy Warhol, der spiser en burger. Også de hverdagsagtige lyddigte, han har skabt med sit band Vi sidder bare her rører og fascinerer med deres sans for æstetikken i det almindelige.

 

Jørgen Leth og Christina Hagen er begge opvokset i Jylland under relativt simple kår, og der er fællestræk i deres karrierer og liv. De har begge boet på den vestindiske ø Hispaniola og lever bedst i det primitive. Christina Hagen kalder Jørgen Leth for sin ven. Han kalder sig selv for hendes største fan. De vil tale om kærlighed, tab af uskyld, behovet for at bryde tabuer og det at foretrække at leve et vildt liv med de fordele og omkostninger, det har.

 

Kathrine Tschemerinsky (f. 1988) er kulturredaktør på Weekendavisen og uddannet i antropologi fra Københavns Universitet og Columbia University, New York.

 

Denne talk er på dansk.

Se også