Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mathilde Walter Clark & Emma Holten

Mathilde Walter Clark & Emma Holten

Podium

Fredag d. 14. juni

 

Om systemkritik og udfording af vanetækningen

Moderator: Maya Tekeli

 

En af sidste års mest veldokumenterede, rystende og kritiske bøger var uden tvivl Mathilde Walter Clarks ’Det blinde øje’ og ’Hvordan man laver dyr’. Mens den første er en skildring af minkskandalen, er den anden et kritisk essay om den måde, vi i Danmark behandler industridyr. I denne talk mødes Clark med feminist og debattør Emma Holten i en diskussion om den måde, vi indretter vores liv på, og hvordan man bryder de normer, samfundet er bygget op om.   

 

Går befolkningen med skyklapper? Hvad er opskriften på den kritiske tænkning, og hvordan håndterer man den modstand, man møder, når man gør sig umage for at tænke anderledes?  

 

Emma Holten (f. 1991) er forfatter og feministisk aktivist, der især er kendt for sit arbejde med at udforske og kritisere digitale overgreb og sit arbejde med feministisk økonomi. De senere år har hun turneret med foredragene ’Hvad er vi værd?’ og ’Hvem har magten?’ Hun er også formand for bestyrelsen i Digitalt Ansvar og sidder i Det Europæiske Institut for Ligestillings ekspertudvalg, samt international Human Rights Watch Advisory Committee on Gender Equality. I 2023 blev hun udpeget som rådgiver for regeringens undersøgelse af magt i Danmark. Hun har oversat Chris Kraus’ essay-samling “Hvor kunst hører til” (2021), Silvia Federicis “Caliban og heksen” (2023) samt Melissa Broders romaner “I Fiskens Tegn” (2022) og “Modermælk”(2023) til dansk. I foråret 2024 udgav hun sin første bog, ’Underskud’ om feministisk økonomi.  

 

Mathilde Walter Clark (f. 1970) har skrevet både romaner, noveller, essays og dramatik og modtaget flere priser og legater for sit forfatterskab. I 2004 debuterede hun med romanen ’Thorsten Madsens Ego’, og i 2018 kom gennembrudsromanen ’Lone Star’ som blev præmieret af Statens Kunstfond, nomineret til DRs Romanpris i 2019 og siden er udkommet i USA. ’Det blinde øje’ blev i Weekendavisen kaldt “en eminent hybrid mellem roman, essay og graverjournalistik” og nomineret til Politikens Litteraturpris 2023, Montanas Litteraturpris 2023 og vandt tillige Weekendavisens Litteraturpris 2023. 

 

Moderator Maya Tekeli blev i sin tid headhuntet til det oprindelige Radio24Syv som vært på satireprogrammet ”Det Lille Mememageri’ og siden har hun været journalist på Ekstra Bladet, Frihedsbrevet og senest reporter for The New York Times. Hun er kendt for både at mestre det skarpt journalistiske og skævt satiriske, og når først hun ruller sig ud, kan ingen vide sig sikre.

 

Denne talk er på dansk.

Se også