Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sommer på Fyn

/news

Sommer på Fyn

Egeskov Slot er placeret på Sydfyn, som byder på nogle af de fineste natur-, mad- og kulturoplevelser, man kan finde i Danmark. Dem vil vi gerne dele med dig. Derfor har vi udvalgt syv meget besøgsværdige steder i Faaborg-Midtfyn, der hver især byder på særlige oplevelser kultur- eller naturoplevelser, som vi synes du skal besøge i løbet af sommeren. Oplev blandt andet Øhavsmuseet i Faaborg, nyd en gåtur i Svanninge Bakker eller spis frokost på Café Pileflet på Bjørnø.

Lyø og Avernakø – Ølivets charme

 

Syv km sydvest for Faaborg ligger Lyø, der tilbyder hyggelige sommeroplevelser i idyliske omgivelser. Når du ankommer til øen med færge, bliver du mødt af en lille lystbådehavn med omkring 100 bådpladser. Midt på øen ligger Lyø By med dets smukke landsbykirke og stråtækte bindingsværkshuse.

Byens gamle skole, der ligger midt i byen, fungerer i dag som restaurant og bar under navnet Hlý. Her skifter menuen dagligt, men retterne er lavet af friske råvarer, og det er altid muligt at bestille fisk og skaldyr. Mangler du andet, kan du besøge øens Købmandsgaard, der sælger både is, kage og kaffe.

Avernakø er én af Faaborg-Midtfyns andre smukke øer, der med sine 19 km strandlinje har både gode badestrande og fiskevande. Øen er blandt andet kendt for sin tredages all inclusive festival i august, der bliver kaldt Avernax. Men det er ikke kun i festivaldagene, at Avernakø kan byde på spændende mad – Ærterisotto og Sydfynsk oksebavette er nogle af de retter, du kan finde i Avernakø Havnecafé. Også på Avernakø Landhotel kan du få en bid mad, ligesom du her kan finde en seng, hvis du ønsker at overnatte på øen.

Læs mere om Lyø Købmandsgaard her og Hlý her. Eller om Avernakø Havnecafé her og Avernakø Landhotel her.

De Sydfynske Alper – Svanninge Bakker

 

Et af de smukkeste ture gåture på Fyn kan du opleve i Svanninge Bakker. Køb en is i ishuset ved siden af, og gå ad den afmærkede, gule rute på 3 km. Ruten fører dig til nogle af de bedste udsigter og gennem de mest spændende naturområder. Parker bilen på Odensevej 169, 5600 Faaborg eller ved ishuset Skovtrolden, Odensevej 172, 5600 Faaborg.

 

Efter vandreturen kan vi anbefale en smuttur forbi Knabegaardens gårdbutik, hvor du kan købe lækre, lokale råvarer med hjem – eller som snack til køreturen. Knabegaarden er en familiedrevet gård, som ligger lige i kanten af Svanninge bakker og med udsigt over Arreskov sø. Gården har været ejet af samme slægt i fire generationer, og i dag drives den af Lars og Sandra. I deres gårdbutik på Odensevej 210, 5600 Faaborg kan du købe både grønne, hvide og violette asparges og nye kartofler, tomater, agurker og søde jordbær.

Den kulturelle købstad Faaborg

 

Kun 20 minutter væk fra Egeskov ligger købstaden Faaborg, lige ud til Det Sydfynske Øhav. Køb en iskaffe i de små boder på havnen, sæt dig ved kajen og lad fødderne køle i vandet.

 

Der er ikke noget at sige til, at Fynbomalerne lod sig inspirere af den sydfynske natur. Nu har du muligheden for at se Sydfyn gennem malernes øjne på Faaborg Museum, hvor mange af deres kunstværker er udstillet. Museet er desuden et sjældent totalkunstværk, hvor maleri, skulptur, arkitektur og møbelkunst smelter sammen – læg især mærke til de mønstrede mosaikgulve, Kaare Klints ”Faaborgstol” og de mange stærke vægfarver.

 

Få endnu en sanseoplevelse på Øhavsmuseet, som også ligger i Faaborg. Her kan du opleve naturens kraft på egen krop. Med lyde, lysdesign, stemninger og spændende fortællinger bliver du ledt gennem fem tidsaldre, hvor du vil opleve, hvordan mennesket til alle tider er blevet påvirket af naturen – og hvordan den stadig påvirker os i dag. Husk at booke tid til dit besøg på Øhavsmuseets hjemmeside. 

 

Læs mere om Faaborg Museum her og Øhavsmusset her.

Havnebyen Dyreborg

 

I den lille havneby Dyreborg kan du få en kop kaffe hos Annette og Steen, der sidste år flyttede hertil fra København, og 1. juli åbner de gårdbutikken ”Staldkatessen”, der skal sælge lokale, sydfynske lækkerier. De har tilmeld et glamping-projekt på vej, som de gerne fortæller mere om. Adresse: Dyreborgvej 4A, 5600 Faaborg.

 

På vej ud af Dyreborg, skal du gøre dig selv den tjeneste at gøre holdt ved Grands Vin på Sinebjergvej 22, 5600 Faaborg, som er en del af Heartland. Gårdbutikken er åben, og du kan smage vinen og købe et glas, der kan nydes i haven. Grands Vin er et familieforetagende, hvor mor Helle og datter Sofie producerer dansk rosévin på sydfynske solbær ud fra en gammel familieopskrift.

Sinebjerg – Vingård og udsigt til Øhavet

 

Er du allerede begyndt at savne smagen af sydfynsk rosé eller bobler, kan du tage et smut forbi Kimesbjerggaard Vingård i Sinebjerg og købe et par flasker med hjem. På vingården dyrkes dansk vin med fokus på smag og kvalitet, men også nærvær, omhu og ærlighed. Du finder gårdbutikken på adressen Tåstebjerggyden 21, 5600 Faaborg.

 

Et stenkast fra vingården kan du opleve et stykke dansk kulturhistorie i form af Sinebjerg Markhus.  Markhuset er et af de ældste, der er tilbage i Danmark, og for cirka 200 år siden blev markhuset brugt som et sted, hvor markarbejderne kunne spise, hvilke og søge ly for dårligt vejr. Markhuset har for nyligt fået en kærlig hånd og er ført tilbage til sit oprindelige udseende med stråtag, bindingsværk og Flensborgsten, og det er godt at nyde et hvil, spise madpakker eller nyde en tår fra sin nyindkøbte vin i. Markhuset ligger på adressen Sinebjergskov 25, 5600 Faaborg.

Faldsled – Vejboder ved vandet

 

Kun en halv times kørsel fra Heartland ligger den charmerende havneby Faldsled, hvor du kan købe lokale råvarer i byens mange hyggelige vejboder – blandt andet hos Kildegaardens økologiske kødsalg på Assensvej 302, 5642 Millinge.

 

I Faldsled er det oplagt at få en bid mad, inden turen går hjemad. Hvis du har god tid og lyst til gourmetmad i allerhøjeste kvalitet, skal du besøge Falsled Kro. Hvis tiden er knap, er Vejkanten og Vandkanten også skønne steder at spise eller få en is.

 

På vej hjem fra Faldsled anbefaler vi, at du gør et stop ved Dronningeudsigten. Herfra kan du nyde synet over Haastrup og de omkringliggende byer samt Helnæsbugten i baggrunden. Dronningeudsigten har fået sit navn, efter Dronning Margrethe og Prins Henrik i 1977 besøgte stedet og nød udsigten herfra.

Hvis du har mod på en lidt længere tur, kan du fortsætte helt til toppen – til Fyns tredjehøjeste punkt, Trebjerg, med sine 128 meter over havet. På toppen bliver du belønnet med udsigt til alle sider – og i klart vejr kan du se helt til Als og Sønderjylland. Parkér ved Stenlund 16, 5600 Faaborg.

Bjørnø – en perle i Det Sydfynske Øhav

 

Hvis du har god tid og lyst til at se dig lidt omkring, er du nødt til at opleve ølivet i Det Sydfynske Øhav. Efter en lille sejltur fra Faaborg på kun 15 minutter, træder du i land på den lille ø, Bjørnø. Øen er cirka 3 kilometer lang, og du kan vandre øen rundt langs kysten på et par timer, hvis du har lyst. Turen byder på flade strandenge med masser af fugle og høje klinter med den smukkeste udsigt til naboerne i Øhavet.

 

I øens eneste café, Pileflet, står Kirsten klar med en kop friskbrygget kaffe, kage eller frokost – og fortællinger om livet på øen. Kirsten bruger kun lokale, økologiske og bæredygtige råvarer, og du finder caféen tæt på havnen, på adressen Bjørnø 9, 5603 Bjørnø.