Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tor Nørretranders & Anders Søgaard

Tor Nørretranders & Anders Søgaard

Salon

Torsdag d. 13. juni

 

Om kampen for intimitet i en AI-æra

Moderator: Marie Høst

 

Hvor slaget før stod om vores opmærksomhed, står tech-giganternes næste frontlinje ved kampen om intimiteten. Om at komme så tæt på os som overhovedet muligt, at blive vores ven og vores fortrolige. Med kunstig intelligens som samtalepartner, assistent og opfylder af vores ønsker, kommer AI ultimativt til at kende os bedre, end vi kender os selv. Men hvem er det så, vi møder i det spejl, kunstig intelligens sætter op for vores øjne? Og hvilken sårbarhed følger med, når AI har vundet vores fortrolighed? 

 

I denne samtale diskuterer forfatter Tor Nørretranders med filosof og datalogiprofessor, Anders Søgaard, om hvordan AI kommer til at redefinere vores forståelse af intime relationer. 

 

Tor Nørretranders (f. 1955) er kendt for sin formidling og kritiske diskussion af naturvidenskabelige emner. I bøger som ’Det udelelige – Niels Bohrs aktualitet i fysik, mystik og politik’ (1985), ’Mærk Verden – en beretning om bevidsthed’ (1991) og tv-udsendelserne ’Hvælv — videnskabens verdensbillede’ (1986) gav Nørretranders dristige tolkninger af ny viden. Han har været med til at skabe interesse for de moralske, politiske og erkendelsesmæssige problemer, der rejses med naturvidenskabelig forskning. Har senest udgivet ’Hul igennem’ (2023) som opfordrer mennesker til at udvise ærefrygt i forhold til naturen og ‘I syv sind’ om kvanteteknologi (2023) samt ‘Nonf.’ – en bog for nonfirmander (2024). 

 

Anders Søgaard (f. 1981) er uddannet fra Forfatterskolen og er til daglig Professor i maskinlæring og sprogmodeller på Københavns Universitet. Han har i snart 20 år været dybt involveret i den banebrydende forskning, der blandt andet har ført til de sprogmodeller, der i dag bruges i det, vi kalder kunstig intelligens. Han debuterede med ’Digte 1’ i 2001 og har siden udgivet bøgerne ’Kunstig intelligens bagfra’ (2022), ’Hus uden fundament’ og ’Iliaden’ (2023)  

 

Moderator Marie Høst er tidligere vært på tv-programmet ’So ein ding’ og arbejder med digital kultur og teknologiens indvirkning på vores liv, primært som podcastvært og moderator. Senest har hun lavet podcasts som ‘Blinde Vinkler”, hvor hun afdækker de skævheder som teknologi utilsigtet skaber i vores liv og ‘MEME dig til Magten’ for Politiken.

 

Denne talk er på dansk.

Se også