Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Peter Steen Henriksen, Katinka Bjerregaard & Bo Rino Christiansen

Program 2022 / Talks

Peter Steen Henriksen, Katinka Bjerregaard & Bo Rino Christiansen

Future Talks
Torsdag d. 2. juni kl. 14.00

 

Alkohol – Er alkohol civilisationens brændsel?

 

Vi mødes over et glas blandt venner, og vi skåler med forretningsforbindelser. Alkohol serveret iskoldt og perlende i langstilkede glas eller lunkent fra kassen i en grøn ølflaske i bodegaens brune hjørne. Gennem vores historie har alkohol været et vigtigt element i socialisering, som næringsmiddel, som medicin, som offergaver og som forsegling af aftaler. Men er det alkoholen eller ritualet, der er det væsentlige for socialiseringen? Og hvilken rolle skal flydende væsker med procenter spille for mennesket i dag og for fremtiden? Det vil gæsterne vende i denne udgave af Heartland og Nationalmuseets live talkshow, Verden Forfra, med værterne Sanne Cigale Benmouyal og Flemming Møldrup.

 

Historien om alkohol er et stykke dansk kulturhistorie, der tager os helt tilbage til de gamle ægyptere og videre til vores egen tidlige oldtid, hvor indvandrere for 6000 år siden medbragte korn og dermed også færdigheder inde for ølbrygning. Peter Steen Henriksen er museumsinspektør på Nationalmuseet og har i en lang årrække beskæftiget sig med fortidens agerbrug. I udgravninger fra jernalderen har man fundet korn, der har været brugt til produktion af øl. Netop disse forkullede kerner er første kapitel i fortællingen alkoholens kraft, de ritualer det har ført med sig og dens betydning for udviklingen af vores kultur. 

 

Publikum vil også møde sanger og sangskriver Katinka Bjerregaard, der både privat og i sine sange dyrker den fortrængte værtshuskultur og de brune bodegaer – ikke mindst i den poetiske brandert Bodega fra albummet Ekstremsport. Katinka Bjerregaard har med sine ærlige sangtekster, lyd og person vundet både danskernes hjerter og adskillige priser siden gennembruddet med Katinka Band i 2015. 

 

Endeligt vil brygger Bo Rino Christiansen, der står bag Kunstbryggeriet Far og Søn, tage publikum med ind bryggeriets maskinrum, hvor han med inspiration fra kunstens og poesiens verden brygger øl, der rækker langt ud over det sædvanlige. For hvor mørk kan en øl blive? Er smag afhængig af alkohol? Og kan vi mødes i det sociale rum, som alkoholen giver os, uden alkohol?

 

Verden Forfra er skabt med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

 

Se de tre Verden Forfra-mini-dokumentarer her.

Se også