Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Verden Forfra – Et live talkshow

/news

Verden Forfra

– Et live talkshow

Heartland og Nationalmuseet præsenterer Verden Forfra: et nyt live talkshow om, hvordan det hele startede, og hvordan det går. Med indspark fra videnskaben, historien, kulturen og iværksætteriet vil værterne Sanne Cigale og Flemming Møldrup sætte fokus på aktuelle samfundsudfordringer. 

 

På scenen får de selskab af blandt andre sangerinde Katinka, bonde og tv-personlighed Frank Erichsen, læge og debattør Haifaa Awad, forfatter Kaspar Colling Nielsen og naturvidenskabelige forskere fra Nationalmuseet, der sammen vil udfordre og udvide vores syn på tre konkrete emner: alkohol, plastik og kriser.

 

Med Verden Forfra vil Heartland og Nationalmuseet vise, hvordan naturvidenskaben og kulturhistorien kan give overraskende perspektiver på temaer i vores hverdag.

 

Verden Forfra er et omrejsende talkshow, der finder sted på tværs af Danmark på hhv. Nationalmuseet den 7. maj, på Heartland fra den 2.-4. juni og i Kongernes Jelling den 11. juni.

 

Verden Forfra er skabt med støtte fra Novo Nordisk Fonden. 

Peter Steen Henriksen, Katinka Bjerregaard & Bo Rino Christiansen 

Alkohol – Er alkohol civilisationens brændsel?

 

Vi mødes over et glas blandt venner, og vi skåler med forretningsforbindelser. Alkohol serveret iskoldt og perlende i langstilkede glas eller lunkent fra kassen i en grøn ølflaske i bodegaens brune hjørne. Gennem vores historie har alkohol været et vigtigt element i socialisering, som næringsmiddel, som medicin, som offergaver og som forsegling af aftaler. Men er det alkoholen eller ritualet, der er det væsentlige for socialiseringen? Og hvilken rolle skal flydende væsker med procenter spille for mennesket i dag og for fremtiden? 

Yvonne Shashoua, Frank Erichsen & Bonnie Hvillum

Plastik – Er plastik løsningen eller problemet? 

 

Intet materiale i nyere tid har været så definerende og revolutionerende for vores civilisation som plastik. I efterkrigstidens store opsving lovede producenterne, at plastik med sin fleksibilitet og holdbarhed ville ændre dagligdagen, og de fik ret! Vi har skiftet mønter og sedler ud med plastiskkreditkort og sølvplumber ud med hvide plastik tandfyldninger. I dag taler vi om plastik i knap så optimistiske vendinger – mange taler ligefrem om en plastikkrise. Der produceres i dag 460 millioner tons plastik årligt, de meste fra fossile kilder som råolie, og 8 millioner tons ender uhensigtsmæssige steder. Plastik holder ikke for evigt, men fragmenterer til bittesmå partikler. Vi finder partiklerne i vores drikkevand,i vores blod, i luften vi indånder, i vores organer og i jordens fjerneste afkroge. Det forstyrrer vores hormonelle system, vores forplantningsevne og kan være skyld i udviklingen af en lang række sygdomme.  Så hvad skal vi egentlig med plastik?

Morten Fischer Mortensen, Kaspar Colling Nielsen & Haifaa Awad

Kriser – Hvor går man hen, når verden går under?

 

Talrige gange er jorden, som vi kender den, “gået under”, men hver gang har vi reageret og tilpasset os de nye forhold. Hvordan håndterer mennesker kriser, når vi bliver udfordret af konflikter og naturens kræfter? Det vil gæsterne vende i denne udgave af Heartland og Nationalmuseets live talkshow, Verden Forfra, med værterne Sanne Cigale Benmouyal og Flemming Møldrup.