
Program 2022 / Talks
Morten Fischer Mortensen, Kaspar Colling Nielsen & Haifaa Awad
Future Talks
Lørdag d. 4. juni kl. 14.45
Kriser – Hvor går man hen, når verden går under?
Talrige gange er jorden, som vi kender den, “gået under”, men hver gang har vi reageret og tilpasset os de nye forhold. Hvordan håndterer mennesker kriser, når vi bliver udfordret af konflikter og naturens kræfter? Det vil gæsterne vende i denne udgave af Heartland og Nationalmuseets live talkshow, Verden Forfra, med værterne Sanne Cigale Benmouyal og Flemming Møldrup.
Mennesket har gennem historien været udsat for utallige katastrofer: havstigninger, tsunamier, epidemier, sandflugt, stormfloder og vulkanudbrud, som har indhyllet kloden i et årelangt slør af aske. Men vi har tilpasset os. Det er kernen i Morten Fischer Mortensens forskning. Som seniorforsker på Nationalmuseet arbejder han i krydsfeltet mellem naturvidenskab og arkæologi. Ved hjælp af jordprøver, finder han rester af pollen, der gør ham klogere på menneskets interaktion med naturen, og hvad mennesker har gjort, når krisen har været nær.
Det er også et emne, der interesserer forfatteren Kaspar Colling Nielsen, der i sine fremtidsfortællinger har krisen, forfaldet og klimaet som omdrejningspunkter. Kaspar Colling Nielsen debuterede i 2010 med Mount København og arbejder i grænselandet mellem science fiction og kontrafaktiske fortællinger. Hans seneste bog Frelseren fra Hvidovre, der udkom i efteråret, handler netop om et samfund, der ikke længere magter at løse sine problemer.
Følelsen af afmagt og at stå midt i orkanens øje, kender narkoselæge, aktivist og debattør Haifaa Awad ned til mindste detalje. Hun blev en del af den offentlige debat, da hun skrev dagbøger til Dagbladet Information som frivillig læge på et felthospital i Syrien i 2013 og 2015. Senere skrev hun fra frontlinjen på intensiv i Sverige om coronapandemien til Politiken. Haifaa har de seneste 12 år holdt foredrag og deltager aktivt i den danske offentlige debat. Som læge og aktivist har Haifaa fokus på bombningen af hospitaler, fordrivelsen af syriske flygtninge og krigens effekter på civile og folkesundheden, lokalt og internationalt.
Tilsammen giver de tre medvirkende et langt perspektiv på krisen, der kigger bagud over samtiden og ind i vores forestillinger om fremtiden.
Verden Forfra er skabt med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Se de tre Verden Forfra-mini-dokumentarer her.
Se også