Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Yvonne Shashoua, Frank Erichsen & Bonnie Hvillum

Program 2022 / Talks

Yvonne Shashoua, Frank Erichsen & Bonnie Hvillum

Future Talks
Fredag d. 3. juni kl. 14.45

 

Plastik – Er plastik løsningen eller problemet?  

 

Intet materiale i nyere tid har været så definerende og revolutionerende for vores civilisation som plastik. I efterkrigstidens store opsving lovede producenterne, at plastik med sin fleksibilitet og holdbarhed ville ændre dagligdagen, og de fik ret! Vi har skiftet mønter og sedler ud med plastiskkreditkort og sølvplumber ud med hvide plastik tandfyldninger. I dag taler vi om plastik i knap så optimistiske vendinger – mange taler ligefrem om en plastikkrise. Der produceres i dag 460 millioner tons plastik årligt, de meste fra fossile kilder som råolie, og 8 millioner tons ender uhensigtsmæssige steder. Plastik holder ikke for evigt, men fragmenterer til bittesmå partikler. Vi finder partiklerne i vores drikkevand,i vores blod, i luften vi indånder, i vores organer og i jordens fjerneste afkroge. Det forstyrrer vores hormonelle system, vores forplantningsevne og kan være skyld i udviklingen af en lang række sygdomme.  Så hvad skal vi egentlig med plastik? Det vil gæsterne vende i denne udgave af Heartland og Nationalmuseets live talkshow, Verden Forfra, med værterne Sanne Cigale Benmouyal og Flemming Møldrup.

 

På museerne vil man gerne bevare plastik. Her har man gennem årene indsamlet genstande og kunstværker af plastik til eftertiden. På Nationalmuseet arbejder plastekspert Yvonne Shashoua som forskningsprofessor med, hvordan plastik fragmenteres i ‘real time’. Hun er uddannet polymerkemiker og ved at studere nedbrydningen af både Barbie-dukker og Apollo-rumdragter, hjælper hun forskere i marinmiljøet med at opnå en dybere indsigt i hvordan, vi kan komme af med plasten i verdenshavene. 

 

Designer og materialeudvikler Bonnie Hvillum, der står bag Natural Material Studio, vil gerne af med plastik. Hun arbejder nemlig med at udvikle alternative materialer til plastik og stiller samtidig spørgsmålet: Er bæredygtighed noget, der holder længe, eller noget, der let kan nedbrydes?

 

Med i samtalen er også Frank Erichsen, bedst kendt fra tv-programmet Bonderøven, der her optræder i egenskab af sin nye rolle som rådgiver i FN’s advisory board, hvor han blandt andet skal rådgive om beskyttelse af natur og naturgenopretning verden over.  

 

Verden Forfra er skabt med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

 

Se de tre Verden Forfra-mini-dokumentarer her.

Se også